Aktuellt!

Decauvillejärnväg i Järnvägsparken 


Lördag den 8 augusti 2020 hämtade vi en decauvillebana i Fägre. Den har tidigare funnits på en torvmosse, och under senare år på en privatpersons mark som en egen liten järnväg. 

Vi hoppas nu att inom ett år kunna ha en fungerande järnväg i Järnvägsparken i Otterbäcken. 

Planering för detta kommer att ske närmaste tiden. Gotthard Lindsjö har avlidit.

Sorgebud i föreningen. Vår äldste medlem, Gotthard Lindsjö, har avlidit. Han var född 6 februari 1922 i Sankt Petri församling i Malmö, och avled 27 april 2019. Det var Gotthard tillsammans med Wigardt Eriksson som i slutet på 1990-talet startade vår förening. Gotthard var en mycket kunnig järnvägsman och han omskrivs på 5 sidor i jubileumsboken "NBJ 125 år". Se bifogade bilder. Han var stationsföreståndare bl.a. på följande trafikplatser: Högberg 1961-1965, Gullspång 1970-1971 och Otterbäcken 1979- nedläggningen. Gotthard var fackligt aktiv och även frivillig volontär i kriget i Finland 1942-1943 i tunga artillerisektionen, Gotlands artillerikår. Gotthand hade ett mycket gott minne och hade massor att berätta för oss andra i föreningen. Frid över Ditt minne Gotthard!

                            (klicka på bilderna i galleriet nedan så öppnas de i större format)
Decauvillejärnväg i Järnvägsparken? 

Vi funderar på att eventuellt anlägga en rundbana med decauvillespår i Järnvägsparken i Otterbäcken. Det är spårvidd 600 mm på dessa banor, och i så fall ett lok och några vagnar. Vill Du bara med och jobba med detta? Kul maskinjobb och lite pyssel med det hela. Hör av Dig i så fall. Vi ska åka på studiebesök till våren för att titta på andra ställen.


Järnvägar i norra Skaraborg! 

- Det var namnet på ett mycket intressant föredrag som hölls i Otterbäckens Folkets Hus

den 13 maj. Thomas Ohlsson från Mariestad (utsprungligen Karlskoga) berättade om järnvägarnas historia - även om Bredsjö-Degerfors Järnväg BDJ. Han hade även med sig några av de utmärkta böcker till försäljning som han givit ut i ämnet. De har mycket informativ text och mängder av bilder. Rekommenderas verkligen till den järnvägsintresserade!

Vi hälsar Thomas välkommen åter framöver!